Sten Alexandersson (1938-2022)

imageSten var född 1938 och bodde under hela sitt liv bott i Saltsjö-Boo bara ett stenkast från Skurusundet där det dagligen passerade flera ”Gustavsbergsbåtar” med den vackra och kraftiga Gustavsberg III som främsta attraktion. Sten fick alltså ångbåtsintresset med modersmjölken.

Stens första anställning var som ”redaktionsvaktmästarbiträde” på Dagens Nyheter som då låg i Klara. I hans arbetsuppgifter ingick bland att att, utrustad med journalisternas motböcker, gå och hämta ut ransonen på systembolaget vid Tegelbacken. Inte utan en viss stolhet berättade Sten att han även hämtade ut ransonen åt Herbert Tingsten!

Dessa besök på systemet ledde till att Sten fick ett visst kunnande och ett intresse för viner så 1955 började han arbeta på Systembolaget och hela tiden förkovrade han sig i vinkunskap och gick flera internutbildningar.
1969 blev han butikschef för systembutiken i Gamla Stan och där lärde han känna en viss Eric Jägeborg som ju behövde ganska stora kvantiteter vin till sin ångbåt Blidösund. Herrarna Alexandersson och Jägeborg utvecklade en vänskap som resulterade i att Sten började åka med båten och intressera sig för restaurangens vinsortiment.
1974 började Sten vid AB Vin-och Sprit-centralens importavdelning och under 80-talet arrangerade Sten vinprovningar och gav rekommendationer till restaurangpersonalen på Blidösund och Saltsjön. Sten gick i pension 1998.
Sten var länge en ofta sedd och mycket uppskattad resenär på Blidösund. Sten avled 4 juni 2022.