Norrsund

NorrsundPå en ångbåtsresa från huvudstaden anlöper man Norrsund som sista brygga efter att ha passerat Blidösundets smalaste del vid Bergshyddan. Efter Lagerviks Båtvarv ser vi då Blidöfärjan Aurora, som är namngiven efter mamsell Aurora Lagerheim, dotter till Blidö gårds ägare. Den 3:e april 1807 ändade hon tragiskt sitt liv vid ”Auroraängen” nedanför Almvik pga konsekvenserna av ett kärleksmöte med den stilige betjänten på gården. Det klassiska dramat anses ha varit förebilden till ”Fröken Julie” av 100-årsaktuelle August Strindberg, som tillbragte sommaren 1888 på Blidö.

Norrsund ligger obestridligt i Blidösundets nordligaste del, men namnet syftar nog på Hemsundet, som skilde Västerö från Oxhallsö och Blidö i äldre tider med mindre framskriden landhöjning. Sedan 1956 har Blidöfärjan förenat Blidö med fastlandets landsvägar, och sedan flera år pågår en ambition att av miljöskäl och bemanningsbesparing omvandla färjeleden till linfärja. Färjeläget måste då flyttas något för att få en rak färjeled till Yxlan. Detta innebär en flytt även av ångbåtsbryggan, vilket är något oroande eftersom Blidöborna självklart behöver inte bara vägfärja, utan även en väl fungerande ångbåtsbrygga. Norrsunds nuvarande brygga är förvisso Blidötradens sista, men får absolut inte bli Norrsunds sista brygga…

Göran Sjödin

  

I många år var Norrsund Blidösunds slutbrygga och det var också fartygets natthamn. Här är några historiska bilder från Norrsund, långt innan det var möjligt att åka med bilfärja till Yxlan och Blidö.

Läs gärna mer om s/s Blidösunds historia här> och här>>