Profiler ombord

PEDER SUNDAHL

Peder, som är bördig från Göteborg, delar sitt yrkesliv mellan två vitt skilda yrkesområden. Dels är han yrkesmusiker med trummor som sitt instrument och dels är han maskinist på vår kära s/s Blidösund. Musikerkarriären inleddes så tidigt som 1969 och trots att han är autodidakt har han spelat med, och spelar med, sådana storheter som Jerry Williams, The Shanes, Blåblus och Brian Marston Band.
Hur det kom sig att Peder hamnade i maskinrummet på allas vår ångbåt får väl liknas vid ett halkningstillbud på ett bananskal. När Peder var fältartist i Libanon för att underhålla svensk FN-trupp 1991 träffade han en ljudtekniker som hade kopplingar till Blidösund. Peder blev vid ett tillfälle 1999 medbjuden ombord. Just då var det brist på eldare ombord och tillfrågad om han ville hoppa in kunde den nyfikne Peder inte tacka nej.
Peder finns sedan dess i maskinrummet.År 2002 blev han maskinist och för detta riktar han ett stort tack till sina läromästare: Totte Zakrisson, Christer Strandell och Ralph Davidsson.

LOTTA HARBOM

När Lotta Harbom en vårdag år 2000 kom med pendeltåget söderifrån in mot Centralen föll hennes blick på mälarbåtarna vid Klara Mälarstrand. Då flög en tanke genom hennes huvud – där skulle man jobba! Nu hamnade inte Lotta på någon mälarbåt men väl på skärgårdens okrönta drottning, s/s Blidösund, och detta fartyg har hon varit trogen ända sedan sommaren 2000.
Första åren arbetade Lotta som cafeteriabiträde och servitris, men hon är sedan flera år en uppskattad hovmästare och hennes själ brinner verkligen för båten.
Musik är annars Lottas stora passion, hon började spela klarinett redan som fyraåring och i nionde klass började hon med vad som skulle bli hennes huvudinstrument – saxofon.
Som om det inte räckte med hovmästarjobb och en professionell musikerkarriär, år 2005 började Lotta utbilda sig till logoped, något hon var klar med 2009. Hon har sedan dess arbetat med röstvård, men varje vår när ångbåtssäsongen står för dörren tar hon tjänstledigt och återvänder till sin kära Blidösund.
När Lotta en dag mönstrar av har hon lovat att bli förmånsmedlem i stödföreningen.

STEN ALEXANDERSSON

Sten Alexandersson är utan tvekan en person som betytt mycket för Blidösunds ryckte som restaurangbåt. Sten som under många år var inköpare på AB Vin-och Spritcentrtalen hjälpte under hela 80-talet till med att komponera fartygets vinlista.

Läs mer om Sten

ÅSA SANDGREN

Årets första Profil ombord är Åsa Sandgren. Åsa inledde sin karriär på Blidösund 2002 som kallskänka. Hon blev dock så gripen av sjömanslivet att hon året därpå började på ”Klart skepp”, en yrkeshögskola för sjöfolk. 2005 var hon tillbaka ombord, denna gång som matros och hon har sedan dess varit en mycket uppskattad besättningsmedlem, de senaste åren som styrman.

Läs mer om Åsa