Siaröfortet

imageDen i särklass mest annorlunda och spännande ön med ångbåtsbrygga utefter Blidösunds trad utgöres tveklöst av Siaröfortet. Öns egentliga namn – Kyrkogårdsön – har sitt ursprung i en ”bortglömd” gravplats och finns dokumenterat i en karta från 1658, som inramad pryder en vägg i vandrarhemmets servering. När första världskriget bröt ut blev det väldigt angeläget att återskapa ett tidsenligt angreppsförsvar och Siaröfortet blev den förnämligaste anläggningen i den sk ”Yttre linjens” halvcirkel runt vår huvudstad.

Redan 1916 var ångf Blidösund en av ångbåtarna, som levererade byggnadsmateriel till ön. En imponerande underjordisk anläggning för 226 mans besättning och två 15 cm kanoner sprängdes ut i Kyrkogårdsöns inre. Fortet blev emellertid snart omodernt och var bemannat endast kortvarigt under andra världskriget. Numera är Siaröfortet ett spännande museum med vandrarhem, som drivs av Blidösundsbolaget. Strax intill nordudden passerar finlandsfärjorna och på insidan ligger en skyddad gästhamn med såväl bastu som sandstrand.

Sedan 1996 har ångf Blidösund trafikerat den återuppbyggda ångbåtsbryggan och en stor skara familjer brukar på söndagarna invänta ångbåten för att njuta av en vilsam hemresa efter intressanta och spännande upplevelser på den säregna ön mitt i Furusundsleden.

 

Nästa brygga: Gärdsvik